Porady > Żywność 

Jak zrobić musztardę? Przepis.

Napisane przez milosz 1469 dni temu Żywność| musztarda przepis
     Musztarda po obiedzie, ale także do obiadu, kanapek, na grilla i do maceraty. Musztarda – żółta, kwaskowata, pikantna maź, która w kuchni znajduje mnóstwo zastosowań. Dostępna w wielu wariacjach – z gorczycą, chrzanowa, rosyjska czy dijońska, ale najlepsza będzie zawsze ta, zrobiona własnoręcznie w domu. Ale jak zrobić musztardę? Jaki jest najlepszy przepis na nią?

     W Internecie można znaleźć wiele wariacji musztardowych. Przede wszystkim musimy zaopatrzyć się w podstawowy składnik musztardy – gorczycę (60g). Ponadto, kolendrę (20g), 20 ziaren zielonego pieprzu, 5g mielonego imbiru, cząber, ocet jabłkowy bądź winny, 25ml oleju z pestek winogron (oliwa z oliwek może być nieco zbyt wyrazista, dominująca).

     Mielimy 40 gram gorczycy, oraz 10g kolendry oraz pieprz. Resztę ziaren gorczycy oraz kolendrę nie mielimy a zgniatamy na drobne okruszki. Wszystko mieszamy z imbirem, szczyptą soli i cukru, i zalewamy octem, tak, aby przykrył nieco wszystkie składniki. Taką miksturę pozostawiamy na 3 – 4 dni, uzupełniając w razie potrzeby octem. Po tym czasie, dodajemy olej, cząber i znowu odstawiamy na jeden dzień. Mieszamy i... gotowe!

     Jak widać zrobienie podstawowej musztardy jest dość czasochłonne i nie da się jej przygotować na szybko do jakiegoś obiadu. Ale planując jakąś większą imprezę w weekend, warto wcześniej przygotować sobie większą porcję, a na pewno będzie to hit, którym wszyscy będą się zajadali, nawet jeżeli za musztardą nie przepadają.

     Jakie wariacje można uzyskać podczas eksperymentowania z musztardą? Naprawdę wiele. Ciekawą propozycją jest użycie nalewki wiśniowej, zamiast octu, dzięki czemu musztarda taka świetnie będzie się komponować z dziczyzną.

     Aby uzyskać musztardę sarepską, dodajmy więcej gorczycy, ale w całości. Dobrym pomysłem, jeśli tylko lubimy chrzan, jest dodanie takiego zwykłego, ze słoika, tartego, proporcjonalnie, dla smaku, do musztardy. Dzięki temu nasza musztarda zyska na smaku i nabierze charakterystycznego, pikantniejszego smaku, a jednocześnie odrobinę zredukujemy ostry, octowy posmak.

     Aby uzyskać nieco bardziej kremowy smak, nie wahajmy się z dodaniem odrobiny gęstej śmietany. Brzmi to dziwnie, ale smak jest naprawdę wyborny. Mniej intensywny i octowy, bardziej kremowy, łagodniejszy, świetnie pasujący do kanapek.
Ponadto, musztarda to doskonała baza do dalszego przetwarzania, a mianowicie do zrobienia domowego majonezu. Wykorzystać można ją do kanapek, sałatek, a także jako podstawa do maceraty do mięs przeznaczonych do pieczenia lub grillowania, zwłaszcza mięs czerwonych. Wystarczy dodać czosnku, ziół, oliwy oraz pieprzu i wymieszać z mięsem. Dzięki temu, mięso ma dużo lepszy smak i jest bardziej soczyste.

     Jak niemal każda rzecz, produkowana domowym sposobem, także i musztarda jest wyborna, a do tego pewna, zdrowa. Wykorzystujemy tylko sprawdzone składniki, nie używamy konserwantów, ani podejrzanych „ulepszaczy i poprawiaczy smaku”, nie podkolorowujemy potraw i nie aromatyzujemy sztucznie. Prócz zdrowia, daje nam to także ogromną satysfakcję z własnej pracy i jej owoców.


Komentarze

comment-avatar
sparky
148 dni temu
wielkiezarcie.com/recipe33532.html

... zbieg okoliczności, czy (?!)

Co do keczupu to już się nie wypowiadam i nie podaję źródła ;-) ale też podobieństwo (nawet w wykonaniu(!).
Ocena: 0   up down
comment-avatar
sparky
148 dni temu
pewnie maja taka sama ksiazke kucharska Babuni :P
Ocena: 0   up down