Łazanki z kapustą, kiełbasą i pieczarkam. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Wykonanie łazanek z kapustą, kiełbasą i pieczarkami jest bardzo proste. Czas wykonania wynosi około 40 – 70 minut i zależy od tego, czy zdecydujemy się sami wykonać makaron, czy też kupimy gotowy makaron łazankowy w sklepie. Makaron wystarczy wymieszać z resztą składników i podsmażyć. Danie jest pyszne i jeśli wykonamy je bez dodania mięsa, idealnie nadaje się na obiad w okresie postnym.

Przepis. Sposób przygotowania.

     Do przygotowania łazanek z kapustą, kiełbasą i pieczarkami będą potrzebne takie składniki, jak:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 20 dag pieczarek lub innych grzybów,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • około 0,5 kg łazankowego makaronu,
  • około 10 dag ogonówki, wędzonego boczku lub szynki

     Zdecydowanie lepsze walory smakowe mają łazanki przyrządzone tylko z kiszonej kapusty i grzybów. Ponadto będą potrzebne również przyprawy. Kapustę kiszoną kupioną w sklepie trzeba odcedzić. Można użyć świeżej kapusty białej, ale będzie ją trzeba dodatkowo obrać, umyć, pokroić i obgotować. Cebulkę trzeba drobno pokroić i podsmażyć, następnie dodajemy pokrojone wędliny i pieczarki. Dusimy je przez 10 minut. Jeśli wybieramy suszone grzyby, to trzeba je namoczyć i obgotować. Świeże grzyby należy natomiast obrać, umyć, pokroić i również obgotować. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ale w ten sposób aby był jeszcze lekko twardy. Jeśli wolimy przygotować go sami, to potrzebne będą 2 szklanki mąki, 1 szklanka letniej, przegotowanej wody i szczypta soli. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy. Kroimy ciasto na pasy, a potem pasy kroimy ukośnie, tak aby otrzymać kluski w kształcie rombu. Do kiełbasy, pieczarek i cebuli dodajemy kapustę i smażymy. Kiedy kapusta już będzie miękka, dodajemy makaron. Smażymy przez około 10 – 15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą oraz dokładnie mieszamy.