Mus czekoladowy. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Jeżeli lubisz czekoladę, nie musisz odmawiać jej sobie nawet w okresie postnym. Przygotuj pyszny deser dla ciebie i twojej rodziny. Składniki podane niżej pozwalają na przygotowanie dwóch porcji deseru.

Do przygotowania musu czekoladowego potrzebne są następujące składniki:

– 200 g gorzkiej czekolady

– 400 ml śmietany

– 1 jajko

– 1 żółtko

– orzeszki

     Posiekaj czekoladę i umieść ją w metalowej misce. Naczynie włóż do garnka z gorącą wodą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Często mieszaj, a jeśli masa będzie gładka i jednolita, odstaw ją do ostygnięcia. Następnie umieść drugą metalową miskę nad wrzątkiem. Wbij do niej całe jajko i żółtko. Wymieszaj je energicznym ruchem, dopóki nie nabiorą kremowej konsystencji. Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i dodaj do jaj rozpuszczoną czekoladę. Możesz także dodać posiekane orzeszki. Mieszaj szybko aż masa zgęstnieje. Ubij śmietanę, a następnie dodaj ją do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy będą połączone przelej mus do szklanej miski. Zakryj go folią aluminiową i wstaw do lodówki na 4 godziny. Kiedy zastygnie odwiń go z folii i nakładaj łyżeczką zamoczoną w ciepłej wodzie. Można podawać mus z dodatkiem owoców.