Naleśniki z owocami. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Jeżeli nie masz pomysłu na przygotowanie deseru w okresie postnym, to wykorzystaj przepis na naleśniki z owocami pochodzący z kuchni indyjskiej. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie czterech porcji deseru.

Składniki potrzebne do przygotowania deseru są następujące:

– 150 g mąki

– 300 ml mleka

– 30 g masła

– 2 duże jaja

– 3 łyżki cukru pudru

– olej do smażenia

– skórka z pomarańczy

– pomarańcza

– banan

– brzoskwinia

– płynny miód

     Wsyp mąkę do dużej miski. Dodaj cukier, sól, a następnie wbij jajka i wlej mleko. Zmiksuj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa. Następnie dodaj skórkę pomarańczową. Należy ją wcześniej otrzeć ze sparzonej pomarańczy. Wlej do masy roztopione masło. Ubijaj ciasto dalej. Rozgrzej olej na patelni. Wlewaj łyżkę ciasta na patelnię i smaż około o cienkich naleśników. Powinny być z obu stron lekko zarumienione. Na środek każdego placka nałóż pokrojone świeżę owoce, następnie złóż brzegi placków do środka i polej odrobiną płynnego miodu.