Parówki w cieście francuskim. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Parówki w cieście francuskim to bardzo dobry pomysł na przekąskę, którą bardzo łatwo i szybko można przygotować. Wystarczy tylko owinąć parówki ciastem i upiec je w piekarniku.

Przepis, sposób przygotowania.

     Do przygotowania parówek w cieście francuskim będą potrzebne takie składniki, jak:

  • 0, 5 kg małych i cienkich parówek, tak zwanych serdelek,
  • jedno opakowanie ciasta francuskiego, które można dostać niemal w każdym supermarkecie,
  • około 5 plastrów żółtego sera,
  • białko jaja lub wodę,
  • sezam

     Najpierw trzeba włączyć piekarnik, aby nagrzał się do 200 stopni. Parówki trzeba odseparować od plastikowej folii, jeśli są nią okryte. Następnie trzeba pokroić ciasto francuskie i ser na paski o szerokości około 3 cm. Na każdej parówce należy położyć pasek sera i owinąć ją paskiem ciasta francuskiego. Ciasto z wierzchu należy posmarować lekko wodą lub białkiem, a następnie posypać sezamem. Tak przygotowane parówki należy piec przez kilkanaście minut, dopóki ciasto nie nabierze złotego koloru.