Porady > Żywność 

Poncz. Co to jest? Jak go zrobić? Przepis na poncz.

Napisane przez milosz 1302 dni temu Żywność| poncz alkohol gotowanie napój przepis
     Poncz to napój, który można pić na gorąca, ale też smakuje wyśmienicie w postaci mrożonej. Pochodzi z Indii, gdzie cieszył się niezwykłą popularnością. Pierwsze przepisy przygotowania ponczu sugerowały, aby połączyć herbatę, cukier, cytrynę oraz wino i sok. W współczesnych przepisach nie może zabraknąć rumu, ewentualnie wódki. Alkohol jest podstawowym składnikiem ponczu.

     Podawanie ponczu powinno odbywać się w odpowiedniej atmosferze oraz oprawie, przede wszystkim poncz musi być podawany w odpowiednim naczyniu, jakim jest waza, która w ciepłe dni powinna być wypełniona kostkami lodu, aby skutecznie schłodzić napój. Specjalną łyżką nalewa się poncz do wysokich szklanek, które, jeżeli poncz jest gorący, powinny mieć uchwyt. Ułatwi to trzymanie podgrzanego napoju. Jeżeli poncz podawany jest latem nie można zapomnieć o ozdobieniu szklanek plasterkiem pomarańczy lub cytryny. Taka szklanka na pewno nada elegancji przyjęciu, na którym poncz będzie podawany. Poncz może być serwowany także latem, schłodzony idealnie nadaje się do deserów, ciast, uprzyjemnia ciepłe letnie wieczory oraz spotkania towarzyskie.

     Poncz to napój niezwykły, poprawia samopoczucie, dodaje energii rozgrzewa i stawia na nogi. Chociaż najczęściej jest pity w chłodne, zimowe wieczory wydaje się, że sprawdzi się w każdej sytuacji. Nawet, gdy mamy zły dzień, receptą na poprawienie nastroju staje się poncz. Poncz przeznaczony jest tylko dla osób dorosłych, gdyż w jego składzie znajduje się alkohol. Na świecie w zależności od lokalnych zwyczajów wyróżnia się różne przepisy na poncz, z różnicą polegającą na dodatku alkoholu. Najczęściej do ponczu dodaje się rum, często wódkę. Poncz można przygotować z wielu składników, najbardziej popularny jest poncz o smaku cytrynowym, który wyróżnia się oryginalnym smakiem. Aby taki napój przygotować, trzeba kupić po dwa grejpfruty, pomarańcze oraz jedną cytrynę. Z owoców trzeba wycisnąć sok, następnie dodajemy do soku około 300 ml rumu, trzeba tylko pamiętać, że musi to być biały rum. Aby napój nabrał charakteru dodaje się cukier oraz butelkę białego wina. Na koniec poncz przyprawiamy najlepiej dodać do napoju goździki i laskę cynamonu. Składniki trzeba wymieszać oraz wlać do garnka, następnie podgrzać na ogniu, trzeba zaczekać aż dojdzie do rozpuszczenia cukru. Po wymieszaniu poncz jest już gotowy, najlepiej go przechowywać w butelkach. W zimowy wieczór wystarczy otworzyć butelkę i skosztować tego rozgrzewającego napoju. Trzeba pamiętać, że podczas podgrzewania ponczu alkoholu nie powinno się zagotować.

     Przygotowanie ponczu to duże wyzwanie, dlatego, że każdy może eksperymentować z jego przyrządzeniem. Można dodawać zamiennie wino, rum czy whisky, jaki trunek dodamy zależy od gustu jego twórców. W ponczu królewskim nieodzownym składnikiem jest szampan, i jest to poncz, który podaje się głownie na przyjęciach z okazji Nowego Roku. Eksperymenty z ponczem nie kończą się tylko na rodzaju dodanego alkoholu, ale też owocach, niektórzy nie wyobrażają sobie ponczu bez ananasa. Przygotowanie ponczu to niezwykła przyjemność porównywalna z jego degustacją.