Jeżeli nie masz pomysłu na deser w okresie postnym, możesz wykorzystać pomysł na pudding chlebowy. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie ośmiu porcji. Deser jest bardzo smaczny i słodki. Z pewnością zasmakuje domownikom.
Składniki potrzebne do przygotowania puddingu chlebowego są następujące:
– 10 kromek białego chleba
– 700 ml gorącego mleka
– 70 g rodzynek
– 55 g stopionej margaryny
– 6 jaj
– 150 g cukru
– 1 łyżeczka cynamonu mielonego
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pokrój chleb w kostkę. Dobrze wymieszaj go z margaryną, rodzynkami i cynamonem. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Ubij jajka, dodaj cukier, wanilię i sól. Mieszaj dopóki cukier się rozpuści. Powoli dodawaj gorące mleko. Polej mieszaniną kawałki chleba. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Odstaw chleb na 5 minut, żeby dobrze nasiąknął. Piecz pudding przez około 30 minut. Sprawdź nożem czy jest gotowy. Włóż go do środka i jeżeli po wyjęciu będzie suchy, to znak, że pudding już się upiekł.