Pudding ryżowy z jabłkami. Jak zrobić? Przepis, sposób przygotowania.

     Pudding jest świetnym sposobem na deser w okresie postnym. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Poniższy przepis pozwala na przyrządzenie dwóch porcji smacznego i zdrowego deseru.

Składniki potrzebne do przygotowania puddingu ryżowego z jabłkami są następujące:

– 150 ml gęstej śmietany

– 125 g ryżu okrągłoziarnistego

– 50 g masła

– 75 g cukru

– 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki potrzebne do przygotowania musu jabłkowego to:

– 100 g ciemnego cukru demerara

– 4 jabłka bramley

– 150 ml śmietany kremówki

– 75 g masła

– szczypta imbiru

– szczypta cynamonu

– szczypta gałki muszkatołowej

     Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 stopni Celsjusza. Postaw rondel na średnim ogniu, a następnie dodaj masło i cukier. Smaż ciągle mieszając. Gdy karmel zacznie brązowieć, dodaj ryż i smaż, dopóki ziarna nie napęcznieją. Wlej mleko i śmietanę, a następnie dodaj wanilię, szczyptę soli i zagotuj. Dobrze wymieszaj. Przełóż ryżową masę do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na 2 – 2,5 godziny. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę. Postaw patelnię lub rondel na jabłka na średnim ogniu. Włóż masło i ciemny cukier. Dodaj jabłka i wymieszaj. Następnie dodaj imbir, gałkę muszkatołową i cynamon. Duś jabłka, dopóki nie staną się miękkie. Muszą być jednak na tyle twarde, aby nie rozpadły się całkowicie. Ostudź jabłka i ubij śmietanę. Delikatnie wymieszaj ją z jabłkami. Wykładaj na talerze porcje upieczonego ryżu. Na wierzch połóż masę jabłkową.