Sałatka gyros, przepis. Jak zrobić, przyrządzić?

     Jedną z bardzo znanych w Polsce sałatek rodem z krajów śródziemnomorskich jest sałatka Gyros. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • przyprawa „Gyros”,
  • jedna pierś z kurczaka,
  • jedna czerwona papryka,
  • puszka kukurydzy – bez zalewy,
  • mała cebula,
  • 2 – 3 ogórki kiszone,
  • połówka kapusty pekińskiej

     Do przygotowania sosu sałatkowego potrzebne będą majonez i ketchup – po około dziesięć łyżek każdego produktu.

     Pierś z kurczaka – pokrojoną w kostkę – należy usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia należy dodać przyprawę „Gyros”. Usmażone mięso zdejmuje się z ognia i czeka aż ostygnie. W tym czasie należy zająć się warzywami – należy pokroić cebule i ogórki w drobną kostkę, natomiast paprykę i kapustę pekińską w cienkie paseczki.

     Wystudzone mięso należy ułożyć na dnie szklanego naczynia. Każdą warstwę posypuje się szczyptą przyprawy „Gyros” i przykrywa cienką warstwą sosu. Kolejno kładzie się kolejne warstwy – cebula, ogórek, kukurydza, papryka, kapusta. Wierzch sałatki należy pokryć sosem.