Zupa szczawiowa, przepis. Jak zrobić, przyrządzić?

     Oryginalną zupą jest zupa szczawiowa. Jej smak nie każdemu przypada do gustu, ale i tak ma wielu wielbicieli. Można znaleźć różne wersje na przepis na nią. Najlepiej smakuje z jajkiem, ale można podawać ją także z ziemniakami. Do przygotowania zupy szczawiowej potrzebujemy następujące produkty:

• 2-3 skrzydełka kurczaka

• spory pęczek szczawiu (może też być opakowanie szczawiu mrożonego)

• 2 marchewki

• 1 pietruszka

• 1 por

• kawałek selera

• jajka na twardo (1-2jajek na talerz zupy)

• liść laurowy

• 3 ziarna ziela angielskiego

• 150 ml śmietany

• sól, pieprz

Jak zrobić, przyrządzić?

     Wywar do zupy można przyrządzić na samych warzywach, ale smaczniejszy i bardziej wartościowy jest tradycyjny wywar przygotowany np. na skrzydełkach z kurczaka. Skrzydełka kurczaka myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu. Likwidujemy zbierający się szum. Marchewkę, pietruszkę, seler i por myjemy. Warzywa korzenne obieramy. Z pora pozostawiamy biało-zieloną część. Warzywa można pokroić na nieco mniejsze kawałki. Wrzucamy je do mięsa. Dodajemy liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy aż mięso i warzywa zrobią się miękkie. Wyciągamy skrzydełka. Warzywa także wyciągamy.

     Szczaw najpierw przebieramy i likwidujemy niezbyt ładne liście. Potem go myjemy i osuszamy. Tak przygotowany dodajemy do zupy. Na samym końcu można dodać śmietanę, ale można podawać też zupę szczawiową w czystej postaci. Solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem zupy obieramy jajka na twardo. Kroimy je na ćwiartki i układamy na talerzu. Teraz wlewamy zupę i gotowe.