Zanim podejmiemy decyzję o kupnie ekspresu do kawy musimy poznać jego rodzaje.
Ekspres do kawy – jaki wybrać?
- ekspresy przelewowe – przyrządzają kawę przypominającą w smaku kawę „po turecku” , można za jednym razem przygotować dużą ilość kawy od 0,3 do 2 litrów, długo utrzymują temperaturę wywaru (nawet do 4 godzin), niestety przyrządzenie kawy trwa dość długo (10-15 minut), poza tym jest niepraktyczny, gdy chcemy przygotować jedną filiżankę kawy, nie można przygotować kawy cappuccino, latte. Kawa z ekspresu przelewowego zawiera substancje gorzkie i kwasy, które są ciężko przyswajalne. Taka kawa ma jednak dużo kofeiny. Cena: od 50 do 800 złotych,
- ekspresy ciśnieniowe – kawa a tego ekspresu pokryta jest delikatną pianką, dzięki której można dłużej zachować aromat i temperaturę. Kawa z ekspresu ciśnieniowego zawiera tłuszcze, cukry i proteiny, które nadają jej wyjątkowy aromat, krótki czas przygotowania kawy powoduje, że z ziaren nie wydzielają się szkodliwe substancje. Można przyrządzać kawę espresso, latte i cappuccino. Ekspresy ciśnieniowe dodatkowo dzielą się na typy:
- kawiarka – ekspres niskociśnieniowy, zaparzanie kawy trwa około 10-15 minut, jednocześnie można przygotować 1-6 filiżanek w zależności od wielkości kawiarki, kawa z kawiarki jest mocna, aromatyczna, ale nie ma pianki. Niskie ciśnienie i długi czas zaparzania powodują, że z kawy wydzielają się szkodliwe substancje,
- ekspres ręczny – pozwala na przygotowanie 1-2 filiżanek kawy równocześnie, za pomocą wbudowanej dyszy można spieniać mleczko, dzięki czemu można przyrządzić cappuccino i latte. Kawa z takiego ekspresu ma na wierzchu piankę, która powoduje, że aromat i temperatura dłużej się utrzymują,
- ekspres automatyczny – praktycznie wszystko robi sam, ma wbudowany młynek do mielenia kawy i dwa bojlery dzięki którym można przygotować dwie filiżanki kawy jednocześnie, krótki czas przyrządzania powoduje, że kawa nie zawiera szkodliwych substancji,
- ekspres kapsułowy – popularny ostatnio typ ekspresu, który wymaga zastosowania specjalnych kapsułek ze zmieloną kawą, tym sposobem w prosty sposób można przygotować latte, cappuccino albo kawę bezkofeinową,
- ekspresy ciśnieniowe przelewowe – połączenie ekspresów przelewowych z ciśnieniowymi,
- ekspres do zabudowy – nowoczesny ekspres do zabudowy kuchennej, posiada młynek do kawy, spieniacz mleka, wyświetlacz LCD, takie ekspresy są jeszcze stosunkowo drogie.
Parametry ekspresu do kawy
kupując ekspres trzeba zwrócić uwagę n kilka parametrów:
- ciśnienie ekspresu – jest to moc z jaką para wodna napiera na zmieloną kawę, wynosi od 3 do 19 bar, ciśnienie ekspresu jest związane ze smakiem parzonej kawy,
- moc grzałki – szybkość z jaką nagrzewa się woda,
- dodatkowe funkcje: wyświetlacz LCD, funkcja regulacji mocy, funkcja samooczyszczania i wiele innych przydatnych funkcji.
Producenci.
W produkcji ekspresów specjalizują się: Illy, Gaggia, Jura, Saeco.
Inni producenci to: Clatronic, Elektrolux, First, Krups, Tefal, Whirpool, Zelmer, Zepter i inni.
W zależności od kawy, która smakuje nam najbardziej, taki ekspres wybierzemy. Niewątpliwie posiadanie własnego ekspresu daje wiele możliwości przyrządzania kawy (ekspres automatyczny), poza tym przyrządzenie jej w miarę szybko jest dodatkowym atutem ekspresów.