Poranek w towarzystwie pysznej i aromatycznej kawy to codzienna rutyna milionów ludzi na całym świecie. Dobrą wiadomością dla miłośników kawy jest to, że wcale nie trzeba mieć w domu kosztownego ekspresu, aby móc cieszyć się głębią smaku prawdziwego espresso. Aby je zaparzyć, wystarczy tylko dobrej jakości kawa i odpowiednia kawiarka.
Czym jest kawiarka?
Kawiarka jest ciśnieniowym czajniczkiem, który pozwala nam cieszyć się pysznym espresso bez wychodzenia z domu do kawiarni. Zaparzanie kawy kawiarką jest banalnie proste, a efekt wprost oszałamiający. Budowa kawiarki jest również bardzo prosta. Składa się ona ze zbiornika na wodę, który znajduje się u podstawy czajnika, sitka, na które wsypuje się zmielone ziarna ulubionej kawy i komory, do której spływa zaparzona kawa.
Poszczególne kawiarki różnią się od siebie pod względem materiałów, z których zostały wykonane, dlatego wybór pierwszej kawiarki dla osób początkujących może nie być oczywisty.
Kawiarka jaką wybrać?
Materiał wykonania to tylko jeden z kilku czynników, którymi należy się kierować przy zakupie swojej pierwszej kawiarki. Pod względem materiału wykonania, wyróżnia się kawiarki aluminiowe, stalowe oraz porcelanowe. Kawiarki aluminiowe są zdecydowanie najtańsze i najłatwiej dostępne. Występują one w charakterystycznym, kanciastym kształcie, czego nie uświadczymy w przypadku kawiarek wykonanych ze stali.
Niemniej jednak kawiarki wykonane ze stali nierdzewnej są zdecydowanie trwalsze niż ich aluminiowe odpowiedniki. Jeśli zależy nam na zakupie czegoś trwałego, co posłuży nam na lata, warto wybrać kawiarkę ze stali. Jej opływowy kształt nadaje jej nieco bardziej nowoczesnego charakteru. Z uwagi na trwałość stali nierdzewnej, kawiarki wykonane z tego materiału z pewnością będą nieco droższe.
Pięknie wyglądające kawiarki porcelanowe są zdecydowanie droższe i trudniej dostępne niż kawiarki aluminiowe czy stalowe. Dużą zaletą kawiarek porcelanowych jest to, że mogą być używane na różnych kuchenkach, czego nie można powiedzieć o kawiarkach wykonanych z innych materiałów. Kawiarki aluminiowe i stalowe muszą być dopasowane do rodzaju kuchenki.
Jaka kawa do zaparzania w kawiarce?
Kawiarka służy do zaparzania palonych i zmielonych ziaren kawy. Kawa smakuje najlepiej, gdy ziarna mielone są tuż przed zaparzeniem. Dodatkowym elementem do kawiarki staje się zatem dobrej jakości młynek do kawy. Kawa zaparzana w kawiarce powinna być średnio zmielona. Gatunek kawy do zaparzania w kawiarce jest już indywidualnym wyborem, choć wieku baristów twierdzi, że najlepsza kawa przygotowana w kawiarce pochodzi ze stu procentowych ziaren Arabici.