nuclearts.pl

nuclearts.pl – dom, uroda, zakupy, lifestyle

yerba mate
Zdrowie

Jak yerba mate wpływa na zdrowie i samopoczucie?

Yerba mate to wywodzący się z Ameryki Południowej napar, któremu przypisuje się niezwykłe właściwości. Powstaje na bazie tropikalnego ostrokrzewu Ilex paraguariensis i ma właściwości pobudzające i poprawiające koncentrację. Wiele badań potwierdziło jego pozytywny wpływ na zdrowie – napar zawiera duże ilości witamin, aminokwasów i polifenolów.

Korzyści zdrowotne związane z piciem yerba mate

Do niedawna yerba mate była typowo regionalnym produktem, który był mało znany poza krajami Ameryki Południowej. W ostatnich latach zyskał na popularności nie tylko ze względu na intrygujący smak, ale i z powodu licznych właściwości prozdrowotnych.
Yerba mate jest doskonałą alternatywą dla kawy, ponieważ zawiera spore ilości kofeiny. Działa orzeźwiająco i pobudzająco, poprawia nastrój i dobrze wpływa na koncentrację. Odpowiednio parzona, zawartością kofeiny dorównuje małej czarnej. W efekcie reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko chorób serca. Przyspiesza trawienie, a tym samym pomaga zrzucić zbędne kilogramy i redukuje ryzyko nadwagi i otyłości. Badania wykazały, że duża ilość kofeiny oznacza mniejsze ryzyko niektórych nowotworów: jelita grubego, prostaty, endometrium, piersi. Regularne picie naparu z ostrokrzewu Ilex paraguariensis obniża też ryzyko choroby Parkinsona, choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji. Wykazano, że yerba mate pomaga obniżyć poziom cukru we krwi pacjentów chorujących na cukrzycę typu II.

Jak przygotować napar z yerba mate

Podobnie jak kawa czy herbata, yerba mate wymaga odpowiedniej metody parzenia. Właściwe postępowanie pomoże zachować maksimum smaku i aromatu oraz pozwoli w pełni skorzystać z właściwości prozdrowotnych naparu.
Susz ostrokrzewu paragwajskiego najlepiej zakupić w specjalistycznym sklepie. Im lepsza jakość liści, tym smaczniejszy gotowy napój. Susz parzyć można w specjalnie służącym do tego tradycyjnym naczyniu, tykwie albo matero, lub w zwyczjanym kubku. Naczynie należy wypełnić suszem do wysokości około 1/4 lub 1/3, w zależności od pożądanej intensywności. Następnie należy zalać zawartość wodą o temperaturze około 80°C. Wrzątek podkreśli goryczkę i obniży walory smakowe naparu. Po zalaniu warto odczekać kilka minut, by napój zyskał smak i aromat. Do picia przyda się tradycyjna, południowoamerykańska bombilla, czyli rurka, dzięki której liście i gałązki yerby podczas picia nie dostają się do ust. Akcesoria do parzenia i picia yerba mate może kupić w wielu dobrze wyposażonych sklepach z herbatami i naparami z całego świata.