Strona główna Zdrowie

Tutaj jesteś

Jak yerba mate wpływa na zdrowie i samopoczucie?

Zdrowie
yerba mate

Yerba mate to wywodzący się z Ameryki Południowej napar, któremu przypisuje się niezwykłe właściwości. Powstaje na bazie tropikalnego ostrokrzewu Ilex paraguariensis i ma właściwości pobudzające i poprawiające koncentrację. Wiele badań potwierdziło jego pozytywny wpływ na zdrowie – napar zawiera duże ilości witamin, aminokwasów i polifenolów.

Korzyści zdrowotne związane z piciem yerba mate

Do niedawna yerba mate była typowo regionalnym produktem, który był mało znany poza krajami Ameryki Południowej. W ostatnich latach zyskał na popularności nie tylko ze względu na intrygujący smak, ale i z powodu licznych właściwości prozdrowotnych.
Yerba mate jest doskonałą alternatywą dla kawy, ponieważ zawiera spore ilości kofeiny. Działa orzeźwiająco i pobudzająco, poprawia nastrój i dobrze wpływa na koncentrację. Odpowiednio parzona, zawartością kofeiny dorównuje małej czarnej. W efekcie reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko chorób serca. Przyspiesza trawienie, a tym samym pomaga zrzucić zbędne kilogramy i redukuje ryzyko nadwagi i otyłości. Badania wykazały, że duża ilość kofeiny oznacza mniejsze ryzyko niektórych nowotworów: jelita grubego, prostaty, endometrium, piersi. Regularne picie naparu z ostrokrzewu Ilex paraguariensis obniża też ryzyko choroby Parkinsona, choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji. Wykazano, że yerba mate pomaga obniżyć poziom cukru we krwi pacjentów chorujących na cukrzycę typu II.

Jak przygotować napar z yerba mate

Podobnie jak kawa czy herbata, yerba mate wymaga odpowiedniej metody parzenia. Właściwe postępowanie pomoże zachować maksimum smaku i aromatu oraz pozwoli w pełni skorzystać z właściwości prozdrowotnych naparu.
Susz ostrokrzewu paragwajskiego najlepiej zakupić w specjalistycznym sklepie. Im lepsza jakość liści, tym smaczniejszy gotowy napój. Susz parzyć można w specjalnie służącym do tego tradycyjnym naczyniu, tykwie albo matero, lub w zwyczjanym kubku. Naczynie należy wypełnić suszem do wysokości około 1/4 lub 1/3, w zależności od pożądanej intensywności. Następnie należy zalać zawartość wodą o temperaturze około 80°C. Wrzątek podkreśli goryczkę i obniży walory smakowe naparu. Po zalaniu warto odczekać kilka minut, by napój zyskał smak i aromat. Do picia przyda się tradycyjna, południowoamerykańska bombilla, czyli rurka, dzięki której liście i gałązki yerby podczas picia nie dostają się do ust. Akcesoria do parzenia i picia yerba mate może kupić w wielu dobrze wyposażonych sklepach z herbatami i naparami z całego świata.

Redakcja nuclearts.pl

Zespół redakcyjny nuclearts.pl z pasją dzieli się wiedzą o domu, urodzie, zdrowiu, dzieciach i zakupach. Naszym celem jest upraszczanie nawet najbardziej złożonych tematów, by każdy mógł czerpać praktyczne wskazówki na co dzień. Razem tworzymy miejsce, gdzie inspiracje stają się łatwo dostępne!

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?